Kaip ir kada į mažylio racioną reikėtų pradėti įtraukti naujus produktus? Šia tema yra galybė medžiagos, tad tu greičiausiai jau esi bent šį tą skaičiusi ar girdėjusi, žinai, ką galima daryti, o ko – nelabai. Kiekvienas atvejis, savaime suprantama, yra individualus, tačiau bendrųjų taisyklių išmanymas dar niekam nepakenkė.
Dažniausiai gydytojai rekomenduoja pradėti įvairinti vaikučio mitybą nuo daržovių. Geriausia, kad jos būtų šviežios, sezoninės, tačiau jei už lango žiema – nieko nepadarysi (teks suktis su tuo, ką rasi parduotuvėje).
Sprendimas priimtas
Patariame nerizikuoti ir pirmą kartą pagaminti tyrelės iš tų daržovių, kurios nesukeltų alerginės reakcijos. Tai gali būti kopūstai, bulvės, brokoliai ir cukinijos.
Jeigu pastebėjai, kad krūtimi maitinamas mažylis kaip nors reaguoja į tavo suvalgytus produktus, nesiūlyk jų. Paprastai alergiją dažniausiai sukelia ryškių spalvų vaisiai ir daržovės.
Mažyliams, kurie gerai toleruoja tokias „naujienas“, reikėtų nuolat įvairinti meniu. Ruošk burokėlių, morkų, moliūgų tyreles, dėk į maistą svogūnų, truputį žalumynų.
Jeigu vaikutis noriai viską suvalgo, jo nekankina pilvuko skausmai ir kitos problemos, neatsiranda bėrimo – siūlyk mišrių tyrelių (gali į jas įmaišyti šiek tiek augalinio aliejaus ar kiaušinio trynį). Druskos į vaikučio maistą dar nedėk – pripratink pajusti tikrąjį produkto skonį.
Taip, kaip jis mėgsta
Kadangi mažylio pagrindinis maistas tebėra mamos pienas arba mišinukai, jis dar nepasiruošęs valgyti nei gabalėlių, nei trupinėlių. Kuo švelnesnė bus patiekalo konsistencija ir skonis, tuo didesnė tikimybė, kad vaikas suvalgys viską iki paskutinio šaukšto. Kaip pagerinti tyrelę?
- Visų pirma, patartina virti daržoves nedideliame kiekyje vandens, uždengus dangtį. Tinka ir garų puodas.
- Antra – gaminti reikia ne iš anksto, o prieš pat valgį.
- Trečia – būtina maistą labai gerai sutrinti (arba per sietelį, arba elektriniu smulkintuvu).
Kai kurie vaikučiai valgo itin noriai, jeigu į pirmąją tyrelę įmaišoma ir šiek tiek mamos pieno arba mišinuko. Atrodo, skonis lyg ir pažįstamas, tačiau kitoks. Norisi paragauti, išmėginti.
Komentarai (6)