Viena iš suomiškos dietos ypatybių – reikia visiškai atsisakyti patiekalų, kuriuose yra gyvulinės kilmės riebalų ir cukraus, ir, žinoma, riboti kaloringumą. Venkite duonos, ryžių, makaronų, konservų, rūkytų gaminių. Būtina sumažinti ir suvartojamos druskos kiekį.
Kitas ypatumas – dietos metu valgoma sriuba (pirmenybė teikiama jūros gėrybėms ir žuviai). Galima vartoti daržoves, perlines kruopas, grikius, avižas, liesą mėsą, žuvį, neriebų pieną, varškę ir vaisius. Gerkite daug skysčių – ne mažiau nei po 2 litrus per parą (tai gali būti arbata, kava, mineralinis vanduo, sultys). Siūlomą meniu reikėtų padalinti į 4–5 dalis.
Suomiškos dietos laikymosi laikotarpiu valgoma sriuba, kuriai reikia: 500 svogūnų, 300 g salierų, 250 g morkų, 250 g kopūstų, 200 g porų, 200 g žiedinių kopūstų, česnako galvutės, stiklinės pomidorų sulčių, bazilikų ir juodųjų pipirų. Daržovės nuplaunamos ir smulkiai supjaustomos, užpilamos vandeniu ir išverdamos, po to iš jų padaroma tyrelė, įpilama pomidorų sulčių, įberiama prieskonių ir verdama dar 10 minučių.
Dietos laikytis galima tiek, kiek norite – ji gana neblogai subalansuota. Minimali trukmė – dvi savaitės.
Pusryčiai:
- 150 g sriubos (pagal nurodytą receptą),
- 50 avižinės košės su pienu,
- 200 g bet kokių vaisių sulčių.
Priešpiečiai:
- 150 g sriubos (pagal receptą),
- 100 g šviežių vaisių.
- Pietūs:
- 200 žuvies sultinio,
- 50 g virtos vištienos krūtinėlės,
- 100 g salotų (80 g takuotų morkų ir 20 g krapų).
Vakarienė:
- 150 g sriubos (pagal receptą),
- 100 g neriebaus kepsnio,
- 50 g grikių košės,
- 130 g salotų (100 g vaisių, 30 g jogurto),
- 200 šilto lieso pieno (prieš miegą).
Komentarai (6)